Jonna Rusin koulutukset

 

Tottelevaisuuskoulutus, Pentukurssi ja Rally-toko

Tottelevaisuus on tärkeä jokaiselle, jotta koiran kanssa toimiminen arjessa sujuisi molemmille mahdollisimman mukavasti. Tottelevaisuudesta voi saada myös mukavan harrastuksen, kuten tottelevaisuuskokeista (TOKO), rally-tokokokeista (RT) tai PK-tottiksesta maastolajeineen.

Järjestän läpi vuoden erilaisia tottelevaisuuskursseja. Pentukurssit sopivat parhaiten pennuille sekä aloitteleville iästä riippumatta. Perustottelevaisuuskurssit/lajikurssit sopivat kaikille perustottelevaisuudesta ja ko. lajista kiinnostuneille. Yksilölliset kurssit sopivat taasen oikein hyvin niille, jotka haluavat yksilöllistä opetusta arjen sujumiseen tai sellaisille, jotka kaipaavat yksilöllistä ohjausta erilaisiin harrastuslajeihin, kuten rally-toko, TOKO tai BH/PK-tottis. Kursseille osallistuvilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta, ellei sitten kurssikuvauksessa toisin mainita.

Kesäkaudella Kirstulan Koirakentällä olevan liikenteen melun vuoksi järjestän vain vähän ryhmäkursseja, mutta pyrin järjestämään yksilölliselle tottelevaisuuskurssille osallistuvien harjoitusvuorot siten, että mahdollisimman monen samasta aiheesta kiinnostuneiden harjoitusajat olisivat lähekkäin. Tällä tavoin mahdollisimman moni saavuttaa hyödyn esim. toisten pentujen-, ohitus-, häiriö- tai paikallaoloharjoituksista. Järjestän myös useita erilaisia pienryhmäkursseja, kuten rally-tokoalkeet- sekä pentukursseja.

Pentukurssi / pentukoulutus / aloittelevan koiran koulutus

Pentukoulutus on jokaiselle pennulle todella tärkeää, jotta pentu oppisi heti alusta alkaen sellaisen toimintamallin, millaisen haluaisit koiran olevan varttuneempanakin.

Monet saattavat ajatella, että ei se juurikaan haittaa, jos pieni pentu vetää vähän hihnassa, hyppii vasten tai komentaa haukkumalla, kun se on vain ihana pieni pentu. Saatetaan myös ajatella, että kyllähän se pieni pentu ehtii sitten myöhemminkin oppimaan mitä halutaan, mutta valitettavasti se menee niin, että jos ollaan vahvistettu pennusta pitäen jotain toimintamalleja, niin koira luulee asioiden olevan siten, miten se on saanut siihen astikin tehdä.
Tällöin saattaakin sitten käydä niin, että kun pentu kasvaa ja aikuistuu, niin yllättäen todetaankin, että joku asia ei ehkä olekaan kiva juttu ja sitten koiralle täytyykin pyrkiä opettaa uusi toimintamalli. Tämän vuoksi muistutankin, että olkoonkin kyse kotikoirasta tai tavoitteellisesta harrastuskoirasta, niin aina on helpompi tulla heti koulutukseen ja tehdä peruskoulutus siten, että koiran kanssa arki ja/tai harrastaminen on mukavaa myös myöhemminkin.

Uuden opettaminen onkin aina helpompaa kuin vanhasta tavasta poisoppiminen. Tämän vuoksi suosittelenkin aina tulemaan koulutukseen heti pian pennun kotiutumisen jälkeen, jotta ei kävisi niin, että vahingossa vahvistetaan sellaisia asioita, joita ei sitten myöhemmin halutakaan pennun vartuttua.  Tähän sopiikin sanonta, että sitä saa mitä vahvistetaan. Saattaakin käydä niin, että aivan tahtomattaan ollaankin vahingossa vahvistettu esimerkiksi vetämistä hihnassa tai tulevalla harrastuskoiralla vinoa perusasento, jotka oltaisiinkin ennaltaehkäisty kurssilla käymisellä.

Pennulla on erilaisia ikäkausia ja yleensä haasteet saattavatkin alkaa siinä vaiheessa, kun pentu alkaa kiinnostumaan enemmän ympäristöstään. Tässä vaiheessa usein ohjaajan merkitys vähenee, kun pennun/nuoren koiran mielestä ympäristössä on niin paljon muutakin mielenkiintoista.

Vaikka perusopetus onkin aina helpompi tehdä pennulle alusta alkaen hyvin ja selkeästi kuin vasta myöhemmin niin, mikäli sattuu niin, että koira on jo oppinut jotain ei toivottuja toimintamalleja, niin muistutan, että koulutuksella nämäkin toimintamallit ovat kyllä purettavissa. Siispä ei kannata yhtään arastella kursseille osallistumisen kanssa vaan parempi myöhään kuin ei silloinkaan :)

Mikäli sinulla on ihan pieni pentu tai aloitteleva arjessa hyvin pärjäävä koira iästä riippumatta ja olet kiinnostunut eri harrastulajeista, niin silloin perustottelevaisuus-/pentukurssi on juuri teille sopiva. Mikäli taasen sinulla on pentu ja haluaisit sen kanssa harrastaa tavoitteellisesti, niin silloin perustottelevaisuus-/pentukurssi, tavoittelleellinen pentukurssi tai yksilöllinen tottelevaisuus on juuri teille sopiva.

Mikäli on käynyt niin, että teille on  jo ehtinyt tulemaan jotain erityisiä haasteita arkeen tai harrastuksiin, niin silloin ainakin alkuun yksilöllinen tottelevaisuuskurssi saataisi olla enemmän teitä varten.

Vaikka aina ei välttämättä järjestettäisikään varsinaista pentukurssia, niin pyrin aina järjestämään myös pennuille suunnatun yksilöllisen tottelevaisuuskurssin. Yksilälliselle tottelevaisuuskurssille pyrin aina järjestämään harjoitteluvuorot siten, että kaikki pennut olisivat lähekkäin. Silloin kuitenkin pääsee harjoittelemaan mahdollisesti muiden pentujen kanssa ja näkemään myös muiden pentujen ja/tai osaavampien koirien opetusta


Yksilöllinen tottelevaisuuskoulutus

Järjestän läpi vuoden yksilöllisiä tottelevaisuuskursseja, jotka sopivat oikein hyvin myös pienille pennuille sekä vasta-alkajille tai erilaisista harrastuslajeista kiinnostuneille, kuten rally-toko, TOKO tai BH/PK-tottis.

Tällä kurssilla perehdytään yksillöllisesti jokaisen omiin toiveharjoituksiin. Harjoitukset voivat olla perustottelevaisuus-/pentuharjoituksista ja mahdollisista arkihaasteista, kuten hihnassa vetämisestä, tottelevaisuuskoeliike-/koekokonaisuusharjoituksiin.

Koeliike-ja koekokonaisuusharjoittelussa voimme harjoitella toiveiden mukaan TOKO-, rally-toko-, BH/PK-tottiskoeliikkeitä ja/tai hioa liikkeet kokonaisuudeksi, jotta ne toimisivat myös kokeessa. Tällä kurssilla jokaiselle on varattu oma yksilöllinen aika, mikä mahdollistaa sen, että harjoittelemme juuri teille tärkeitä asioita ja voimme ottaa sovitusti esimerkiksi muita koiria tai ihmisiä mukaan häiröksi.

Tämä todella suosittu kurssi mahdollistaa sen, että koira ei turhaudu/väsy pitkistä harjoituksista ja ohjaaja voi helposti sovittaa harjoitukset omiin aikatauluihinsa. Tällä kurssilla saatte saman määrän opetusta kuin tunnin mittaisella ryhmäkurssillakin, mutta teidä ei tarvitse kesäkaudella olla sateessa tai helteessä yhtään kauempaa kuin oman ohjatun vuoronne ajan, ellette sitten halua hyödyntää kenttää itsenäiseen harjoitteluun tai toisten harjoituksien seuraamiseen.

Suosittelenkin aina toisten opetusten seuraamista (Covid-19 rajoitukset huomioon ottaen), koska siinä on aina hyvä mahdollisuus oppia koiran kouluttamisesta lisää sekä oppia tärkeää koiran lukutaitoa. Koiran eleet ja ilmeet on paljon helpompi nähdä vähän kauempaa kuin oman koiran, joka on usein harjoituksissa siinä ihan lähellä. Toisten harjoituksien seuraamisesta saat myös mahdollisesti vinkkejä omiin kotiharjoituksiin.


Yksilöllinen TOKO-koulutus

Pääsääntöisesti talvikaudella järjestän yksilöllinen perustottelevaisuus/TOKO-kursseja, jotka perustottelevaisuuden lisäksi tähtäävät mahdollisesti joskus TOKO-kokeisiin. Kurssilla käsittelemme toiveiden mukaan ALO, AVO, VOI, sekä EVL liikkeitä tai harjoittelemme koekokonaisuuksia. Nämä kurssit sopivat myös oikein hyvin pienille pennuille ja vasta-alkajille. Tälläkin yksilöllisellä kurssilla jokaiselle on varattu oma yksilöllinen aika, missä harjoitellaan jokaisen perustottelevaisuus tai/ja TOKO-koeliike/-kokonaisuusharjoituksia. Yksilöllinen kurssi mahdollistaa sekaryhmät - aivan aloittelevista ylemmissä luokissa kisaaviin. 
Kesäkaudella ei välttämättä järjestetä yksilöllisiä TOKO-kursseja, mutta järjestän myös tottelevaisuuskokeista (TOKO) kiinnostuneille yksilöllisen tottelevaisuuskurssin. Yksilöllisellä tottelevaisuuskurssilla pyrin järjestämään harjoitteluvuorot siten, että kaikki TOKOsta kiinnostuneiden harjoitusajat olisivat lähekkäin. Tällä kurssilla pääsee harjoittelemaan myös paikallaoloja yksin ja/tai toiveiden mukaan myös häiriössä.

Rally-toko

Järjestän läpi vuoden erilaisia perustottelevaisuus-/rally-tokokursseja, jotka sopivat, niin vasta-alkajille kuin jo enemmän lajia harrastaneille sekä rally-tokokursseja kisaavat/osaavat, missä harjoitellaan jo vaativampia tehtäviä ja rally-tokoratajarjoituksia.
Rally-tokokisaavat/osaavat kurssille voi osallistua myös osaava ohjaaja pienen pennun tai aloittelevan koiran kanssa. Rally-toko osaavat/kisaavat riittääkin, että ohjaajalle on rally-toko aiemmin tuttu.

Erilaisia rally-tokoryhmiä järjestetään tunnin, 45 min tai puolen tunnin mittaisina pienryhminä. Kaikki pienryhmäkurssit soveltuvat oikein hyvin myös ihan pienille pennuillekin.
Mikäli yksikään rally-tokokurssiaika ei sovi sinulle, niin voit hyvin osallistua yksilölliselle tottelevaisuuskurssille, jossa käymme läpi, joko edellisen rally-tokoryhmän rataa tai juuri teille suunnattuja rally-tokoharjoituksia.

Tarvittaessa erilaisiin tottelevaisuusharjoituksiin tai -haasteisiin ja ongelmiin pystyy myös tilaamaan tunnin tai puolen tunnin mittaista yksilöllistä valmennusta. Mikäli pohdit, että mikä kurssi olisi juuri teille sopia, niin kysy lisää osoitteesta koulutus.jonnarusi@gmail.com.

Tmi Jonna Rusi

Y-Tunnus: 2934783-3

 koulutus.jonnarusi@gmail.com

Pääsääntöiset koulutuspaikkakunnat:
Hämeenlinna, Janakkala ja Parola

Yhteistyökumppanit